Financieel perspectief 2025-2029 na voorstellen

Risico's en onzekerheden

Het financieel perspectief 2025-2029 is met risico's en onzekerheden omgeven. De belangrijkste risico's en onzekerheden lichten wij hieronder toe.

Demissionaire status kabinet
De val van het kabinet leidt tot extra en onwenselijke onzekerheden voor de provincies. De maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen waar wij voor staan, zoals woningbouw, stikstofcrisis en de energietransitie, zijn groot. Deze vragen om scherpe keuzes en vastberadenheid. Wij vinden stilstand geen optie. De provincies zetten alles op alles om te blijven handelen en de cruciale dossiers succesvol aan te pakken. Wij roepen als provincies gezamenlijk het kabinet en de Kamerleden met klem op om te blijven handelen in het belang van Nederland en haar inwoners.

Herijking verdeelmodel Provinciefonds
Op dit moment is het proces om te komen tot een nieuw verdeelmodel voor het Provinciefonds nog niet afgerond. Door de fondsbeheerders is eind mei een conceptvoorstel voor de toekomstige herverdeling gedaan. De herverdeling wordt vormgegeven op basis van een ingroeipad. In het financieel perspectief hebben we nog geen rekening gehouden met de verwachte positieve effecten voor de provincie Groningen. Dit omdat het proces op dit moment nog niet is afgerond en we geen middelen willen inboeken die we nog niet hebben ontvangen. Op dit moment bestaat nog geen zekerheid of dit onderwerp controversieel wordt verklaard.
Door de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) zijn in haar advies tevens een aantal verbeteringen voor de lange termijn aangedragen. De onderzoeken op het gebied van openbaar vervoer, infrastructuur en natuur zijn hier onderdeel van. De effecten van deze onderzoeken worden meegenomen bij de herverdeling.


Toekomst provinciaal belastinggebied
Ten aanzien van het provinciaal belastinggebied was in het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV gesteld dat de huidige motorrijtuigenbelasting (mrb) in 2030 zou worden vervangen door 'Betalen naar Gebruik' (BnG), een kilometerheffing.

In het Regeerprogramma van h et demissionaire kabinet Schoof wordt niet expliciet nader ingegaan op dit onderwerp. Wel wordt aangegeven dat door de geleidelijke toename van elektrische auto’s de landelijke overheidsinkomsten zullen afnemen, terwijl landelijk juist het streven is om te komen tot een stabiele opbrengst van de autobelasting op de lange termijn. Om te komen tot een toekomstbestendige balans is het demissionaire kabinet bezig met een plan voor de hervorming van de autobelastingen en het aanpalende mobiliteitsbeleid, waarbij rekening zal worden gehouden met de afspraken over de hervorming van de autobelastingen en de daaraan gerelateerde CO2-reductie. Dit plan is nog niet gepresenteerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2025 09:40:57 met de export van 06/13/2025 10:28:58